Angående flytt av kök och badrum

Att flytta kök och badrum kan få stora konsekvenser för huset och de omkringliggande lägenheterna. Exempel på problem som kan uppstå är bl a försämrad ventilation och störningar genom att exempelvis kök placeras ovanför grannens sovrum. Föreningen är restriktiv med att godkänna förflyttningar av kök och badrum.

Styrelsen kan bara behandla ansökningar från befintliga medlemmar och kommer därför inte att kunna ge förhandsbesked i sådana här frågor till icke medlemmar i föreningen. Inkommer det en ansökan från en befintlig medlem om flytt av kök/badrum behandlas den av styrelsen vid nästkommande ordinarie styrelsemöte.

För att ansökan skall kunna behandlas måste ansökan vara komplett. Ansökan skall då bl a innehålla konstruktionsritningar och uttalanden (skriftliga) från fackmän som ”garanterar” att flytten av kök/badrum inte kommer att innebära en negativ effekt för huset eller andra medlemmar i föreningen (se även blankett på föreningens hemsida). Besiktning skall utföras av oberoende besiktningsman på medlemmens bekostnad, både före och efter renoveringen. Samtliga kontroller skall redovisas för föreningens styrelse.

Flytt av kök och badrum kan även innebära att en anmälan till Stadsbyggnadskontoret krävs, se https://bygglov.stockholm/nar-behovs-bygglov/andra-inomhus/flytta-kok-eller-badrum/