Ny avfallshantering planeras

Föreningens kostnader för avfallshanteringen har stigit mycket kraftigt sedan 2019. Då var kostnaden 65 000 kronor. Om vi skulle fortsätta på samma sätt 2023 skulle kostnaden för samma hantering vara runt 120 000 kronor och väntas stiga ytterligare. Detta i kombination med nya lagregler om föreningens ansvar på avfallshanteringsområdet medför att vår avfallshantering kommer att behöva förändras.

Vid årsskiftet träder nya lagregler i kraft som medför att alla medlemmar i föreningen kommer att behöva separera sitt matavfall från övrigt hushållsavfall (restavfall). Det innebär att föreningen kommer att köpa in nya sopkärl både för matavfall och restavfall. I dagsläget hanteras våra sopor via traditionell säckhantering. Övergången till sopkärl kommer att medföra en kraftigt minskad kostnad för föreningen. Den nya kostnaden för avfallshanteringen kommer initialt mer än halveras jämfört med om vi inte skulle genomföra dessa förändringar.

Sopkärlen är inte vackra och inte råttsäkra, därför kommer vi att köpa in skåp där sopkärlen placeras. Höjden på dessa skåp medför att de inte kan placeras på samma ställe som tidigare då de då skymmer för mycket av ljusinsläppet i gästhuset. Skåpen kommer i stället att placeras i syrenbersån och de utemöbler som står där idag kommer att placeras på gräsmattan. Flytten av skåpen närmare Kungstensgatan 63 kommer även att medföra en kostnadsbesparing då antalet dragmeter för avfallshanteringen minskar.

De nuvarande soptunnorna kommer att fraktas bort och tanken är att i stället ha cykelställ där tunnorna står idag. Till matavfallet skall alla använda speciella papperspåsar. Dessa papperspåsar kommer löpande att beställas hit av föreningen. Nya påsar kommer att gå att hämta i källaren (utrymmet där cykelställen står). Styrelsen återkommer med datum när den nya avfallshanteringen träder i kraft. De nya sopkärlen är beställda så vi väntar på att de skall levereras.

Det kommer bli mer förändringar på sikt gällande avfallshanteringen. De gröna miljöstationerna, som t ex står utanför Hemköp, kommer att tas bort senast den 31 december 2026 (om inte datumet ändras). I stället kommer föreningen tvingas att ta över ansvaret för den återvinning som för tillfället hanteras via de gröna miljöstationerna. Var alla dessa kärl skall placeras blir en framtida utmaning.

Genom de förbättrade hyresvillkoren gentemot lokalhyresgästerna samt genom besparingen för avfallshanteringen har föreningen en budget för 2023 i balans. Med den kunskap vi har idag har vi därför inte för avsikt att göra någon förändring gällande årsavgiften.